2009. október 9., péntek

A Csillag születik zsűrije


Ismét négy ítész dönt a továbbjutásról és a kiesésről az RTL Klub tehetségkutató műsorában, a Csillag születikben.
A modern Ki mit tud zsűritagja lesz Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgató-főrendezője, aki világszínvonalúvá tette a magyar musicaljátszást és rendezői-oktatói pályája során számos tehetséget fedezett már fel.

A produkciók sorsáról dönt Hernádi Judit, Jászai-díjas színművésznő, drámai és komikus szerepek megformálója, akinek egyedien csípős beszólásait hétről hétre hallhatjuk a Heti Hetesben.

Mostantól képernyőn is folytatja kritikusi pályáját a rettegett Fáy Miklós, aki soraival világsztárokat rántott a porba vagy emelt addig ismeretlen tehetségeket a dicsfénybe.

A negyedik ítész a magyar sikerfilmek sztárja, a hazai zenés színpadok egyik legfoglalkoztatottabb művésze, a bájos naiva, Oroszlán Szonja.


- Vágyom rá és egyben félek is a feladattól. Mindig is foglalkoztatott, hogy fiatal tehetségekkel foglalkozzak. Ugyan többször felkértek, hogy tanítsak, de ennek felelősségét sosem mertem vállalni. A zsűriben csak néhány indító szóra lesz szükségük a versenyzőknek. Hiszek a fiatalságban, hiszem, hogy nem új Koncz Zsuzsákra vagy új Gálvölgyi Jánosokra van szükség, nem a nagy elődöket kell újratermelni, hanem olyanokat kell találni, akik a mai kor hősei lehetnek. Bevallom, szorongás van bennem, hogy kellőképpen oda tudjak figyelni az igazi tehetségekre - mondta Hernádi Judit.

- Utálom azokat, akik csak a billentyű mögött merik elmondani a véleményüket, én minden fórumon vállalom. Jó lecke lesz megtanulni kamera előtt beszélni. Azért is vállaltam a feladatot, mert hiszem, hogy vissza lehet hozni a jót a zsűri munkájába, ahol valóban a produkciókkal foglalkozunk majd és nem arra figyelünk, hogy nekünk mi áll jól. Mindig is izgatott az átjárás a tömeg és a magas kultúra között, kritikusként is mindig közérthetőre akartam fordítani azt, amit például egy operaszínpadon látok - indokolta a zsűrizés elvállalását Fáy Miklós.

- Új szerep lesz nekem a zsűrizés, amelyben még sosem próbáltam ki magam. Remélem, meg fogom tudni osztani főiskolás tapasztalataimat a versenyzőkkel. Szerintem remek csapat lett a zsűri, jó dolog jó társaságban dolgozni – mondta Oroszlán Szonja.

- Hosszú évekig tanítottam a színművészetin, hét osztályom volt, amelyből ötnek osztályfőnöke voltam. Fontos feladatnak érzem fiatal generációk felfedezését. Különösen izgalmas, hogy most egy szélesebb merítésből választhatjuk ki a legjobbakat. Hiszem, hogy óriási tehetségek vannak nagy mennyiségben Magyarországon. A legszebb feladat megtalálni őket - nyilatkozta Szirtes Tamás.



A Csillag születik zsűrije, akik eldöntik kiből lesz sztár:

Oroszlán Szonja az egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésznő, aki színpadi szerepei mellett a filmvásznon is sikert sikerre halmoz.

Szonja már kisgyermekként megismerhette a művészek életét, hisz édesapja Oroszlán Gábor, egykor az Atlas együttes basszusgitárosa volt, majd zenei vezetőként dolgozott. Szonja közgazdasági szakközépiskolába járt , de hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy a külkereskedelmi ügyintéző pálya nem neki való. Sokkal jobban vonzotta a zene világa; már középiskolásként a Cool Miners zenekar énekese volt, és az érettségi után a a Külkereskedelmi Főiskola helyett inkább a Színművészeti Egyetem operett- musical szakára jelentekezett.

Pályáját a Vígszínházban kezdte, jelenleg szabadúszóként a Madách illetve a Centrál Színházban dolgozik. Olyan nagysikerű darabok fűződnek a nevéhez, mint a Producerek, az Édeskettes hármasban vagy az És mennyi szerelem! A színpadi darabok mellett Szonja a filmvásznon is sikeres. Az országos ismertséget a Valami Amerika című film hozta meg számára, néhány éve pedig egy nemzetközi produkcióban Christopher Lambert partnereként is bizonyított.

Szonja imád utazni, nagy szerelme New York, ahová már szinte hazajár, és Szentpétervár, ahol az orosz irodalom nagy rajongójaként, valóságban is bejárhatta kedvenc regényeinek színhelyeit.


Fáy Miklós, az ország legismertebb zenekritikusa, aki kíméletlenül őszinte szavaival jónéhányszor kívívta már a zenészek és kritikusok felháborodását.

Eredetileg jogi egyetemet végzett, de egyetlen napot sem praktizált. A paragrafusok tanulmányozása helyett már az egyetemen is sokkal szívesebben hallgatott komolyzenét. Első zenekritikái az egyetemi lapban jelentek meg, majd néhány írással a hóna alatt komolyabb lapoknál is szerencsét próbált. Megnyerte a Magyar Narancs kritikai versenyét, és hamarosan már az Élet és irodalom és Népszabadságban hasábjain publikált. A Minőségi Újságírásért díj díjazottjaként szakmájáról így nyilatkozott “Kritikusnak lenni a legjobb dolog a világon, hiszen azzal foglalkozhatok hivatalból, ami másoknak szórakozás.”


Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes művész, számos nagysikerű film és színházi darab főszereplője, a Heti Hetes állandó tagja.

1978-ban végezte el a Színház-és Filmművészeti Főiskolát. Karrierje a Vígszínházban indult, 1986 óta kisebb megszakításokkal szabadúszóként dolgozik. Nagysikerű színpadi és filmes szerepeit hosszan lehetne sorolni; Szamárköhögés, Pogány Madonna, Szamba, a Miniszter félrelép, Nyugalom- hogy csak néhányat említsünk. Prózai szerepei mellett öt albumot is megjelentetett, s az országos ismertséget is egy dal hozta meg számára. A Sohase mondd című szám, mely Mészáros Márta Örökség című filmjének egyik betétdala volt., a színésznő mélyen búgó hangján hatalmas sikert hozott. Hernádi Judit szarkasztikus humorát a kabaré műfajában is számtalanszor megcsillogtatatta, és immár tíz éve oszlopos tagja a Heti Hetesnek Bár grafikusnak készült, végül lánya sem kerülte el a színpadot, Zsófi jelenleg a Balkán Fanatik egyik frontembere.


Szirtes Tamás a Madách Színház igazgatója, a Macskák, az Operaház Fantomja, a Producerek és még számos nagysikerű musical rendezője.

Szirtes Tamás 1968-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd a József Attila Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott. 1973-tól a Madách Színház rendezője, 2004. óta ügyvezető igazgatója is. 1977-től évtizedeken át volt a Színművészeti Egyetem tanára. Munkásságát 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el.2009-ben az európai színvonalú zenés színjátszás megteremtése érdekében végzett munkája elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Pályája egyik legfontosabb állomásának tartja Webber Macskák című musicaljét, mely 25 év alatt minden színházi rekordot megdöntött. Legutóbbi rendezése, a Monthy Pyton társulat Gyalog Galopp című filmjének musical-változata, mely várhatóan az év egyik sikerdarabja lesz.


Forrás: rtlklub.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése